Híreink

Egyedi karakter - Octogon, 2007/5.
2007-05-01

Kérdés: A Műépítész Kft. 15 évvel ezelőtt alakult, természetesen akkor még más tulajdonosi konstrukciókkal. A nagy tervező vállalatok megszűnése után 4 – 5 évre újból összeálltak és közösen indultak neki olyan kihívásoknak, mint például a Világbanki Projekt, amely a teljes Miskolci Egyetem megújulását és felújítását jelentette.

Válasz: Pontosan hat éve indultunk a Világbanki Projekten, amelynek keretében jelentős átalakításokat végeztünk az egyetemen. További fejlesztések indultak, így pillanatnyilag a menza és az ahhoz kapcsolódó épületrészek átalakításán dolgozunk.

 

Kérdés: Nagy sikert aratott Miskolc történelmi belvárosának rehabilitációja, amelynek kapcsán felkérték Önöket a kazincbarcikai belváros rekonstrukciós terveinek elkészítésére.


Válasz:
Nagy megtiszteltetés, hogy a mi irodánk készítheti a teljes belvárosi rekonstrukció tervezési munkáit. A felújítás egyebek mellett érinti a helyi védelem alatt álló épületek egy részét, a jelenleg rendkívül forgalmas Egressy utca sétálóutcává alakítását, köztereket, közparkokat, valamint a főtéri Polgármesteri Hivatal és az Egressy Művelődési Ház bővítését.

Kazincbarcika nem csak épületeiben, hanem egész városszerkezetében rendkívül szigorúan, nagyon szépen szerkesztett, a 60 – as, 70 – es évek építészeti elemeit felvonultató város.

A rekonstrukció tervezési munkáinál, ahogy egyre többet foglalkoztunk vele, úgy kellett rájöjjünk, mennyire logikusan és humánusan tervezték meg ezt a volt szocialista iparvárost.

Rendkívül emberi léptékű, ahogyan figyeltek a légtér arányokra, a terek elhelyezésére. Ezeket megpróbáltuk megtartani és még jobban, még tudatosabban az emberek elé hozni.

 

Kérdés: Miskolcon milyen jelentősebb fejlesztéseken dolgoznak?

Válasz: Miskolc szívében lévő, több tömbből álló megyei kórház újragondolásával, olyan épületet szeretnénk kialakítani, amely nem csak funkciójában, hanem agyaghasználatában, építészeti megjelenésében és tömegformálásában is illeszkedik a meglévő épületegyütteshez.

Egy meghívásos tervpályázaton öt évvel ezelőtt elnyertünk egy számunkra rendkívül fontos munkát, az Avas határában lévő, háromszög alaprajzú telekre egy metodista templom kialakítását.

Most készítettük el a tervdokumentáció ötödik változatát, ugyanis az előzőek nem kapták meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulását. Reméljük, most már sikerrel járunk.

Munkánk során többen akadékoskodtak, gáncsolták az elképzeléseinket. Valószínűleg ez abból adódott, hogy sokan nem tudják, mit is jelent egy metodista templom, félnek és idegenkednek tőle. A lakók például a harangzúgás miatt aggodalmaskodtak, pedig a metodistáknál nincs is harang, csak harangtorony. Ha már szakrális épületeknél tartunk, megemlíteném a répáshutai templomot is, amely a Bükkben elrejtőzve, egy gyönyörű kis településen épül. Katolikus gyülekezetnek terveztünk egy hagyományosnak mondható, utcaképbe illeszkedő templomot, imahelyet, amelyhez a nagyon szegény gyülekezet rendkívül megható módon ragaszkodik. Érdekessége, hogy a presbitérium vezetőjének fia festőművész, talán majd az ő oltárképei díszíthetik a templom belső falait.

Visszatérve Miskolcra, tervezünk egy úgynevezett Speedway Arénát, amely a salakmotoros versenyek színtere lesz, illetve jelentősebb feladatunk még a Zenepalota műemlék épületének eredeti szellemben történő átalakítása, mintegy visszaadva ezzel a régi palota funkcióját.