Híreink

Sever étterem - Észak-Magyarország 2016/04/09, 2016/03/17
2016-04-09

Régi álma volt egy török étterem
Több mint félszáz török ételkülönlegességgel várják péntektől a vendégeket.
Hosszú sor kígyózott pénteken Miskolcon a Szentpáli utca és Régiposta utca sarkán, hiszen a város első török étterme nyitotta meg kapuit. Az átadóünnepségere több százan voltak hivatalosak, ők elsőként ízlelhették meg a török konyha különlegességeit. A meghívott vendégeket - és az átadó után mindenkit - roston sült húsokkal, zöldségekkel, gyrosszal, pitával, baklavával, csaknem félszáz ételkülönlegességgel várták. Sever Özer tulajdonos csaknem két évtizede vásárolta meg az épületet, amelyről már lapunk is többször írt. Azért, mert hosszú éveken át állt üresen, romosan a ház. Azt tudtuk, hogy a török üzletembernek - aki 24 éve él Miskolcon - tervei vannak vele, de a váslág miatt nem tudott hozzákezdeni az épület felújításához. Emiatt egyre rosszabb állapotba került a ház, és szinte az utolsó utáni pillanatban kezdődhetett el az építkezés. Mióta édesapám megvásárolta az épületet, azóta az volt az álma, hogy rendbe hozassa - ezt Sever Róbert, a tulajdonos fia mondta a pénteki megnyitón. Azt is, hogy a Műépítész Kft.-nek köszönhetően a régi, romos épületet régi pompájában sikerült helyreállítani. Ez egy gyorsétterem, de arra törekedtünk, hogy a minőségi konyhán, kiszolgáláson,környezeten keresztül vendégeink megismerhessék a török konyhát. - fogalmazott Sever Róbert.
Negyven munkkahely
Azt is megtudtuk, a 320 millió forintos beruházás után további tervei is vannak az üzletembernek, szállodát és konferencia-központot is szeretne építeni a 300férőhelyes mellé.
Itt negyven ember munkahelye nyílik. - ezzel kezdte a megnyitóját Demeter  Ervin kormánymegbízott. Kiemelte azt is, jelentős, közel egy évtizedes küzdelmet folytatott a török üzletember, hogy ezt a miskolci beruházást létrehozhassa, hogy a romos műemlék épületet felújíthassa, pénzt fordíthasson rá. Miskolcon megvetette a lábát a gasztrokultúra, ennek egyik bizonyítéka, hogy a városnak két étterme is felkerült a közelmúltban a TOP 100-as listára, most pedig egy új török étterem nyílik. - ezt már dr. Kiss János alpolgármester mondta. Aki azt is hangsúlyozta, hogy 2010 és 2015 között Miskolcot a gazdasági növekedés jellemezte, azidén új ciklus kezdődik - fogalmazott - , ennek beruházás vezéreltnek kell lenni.

ÉM-NSZR
(Észak-Magyarország 2016/04/09)

Gyros és sok-sok zöldség: török konyha Miskolcon
Április elején nyílik a gyorsétterem a hajdani romos épületben: megnéztük az utolsó simításokat.
Már csak néhány nap, és török étterem nyílik a Régiposta utcában. Tegnap körülnézhettünk, az épület belseje már teljesen kész, a berendezés nagy része is megérkezett. Sever Özer tulajdonos kalauzolt végig bennünket: a falakon keleties virágminták, már benn állnak a termekben a székek, asztalok.
- Mind Törökországból hozattuk, nem műanyagból, hanem fából vannak - mutatja. Megnézzük a leendő látványkonyhát a kemencével, a kinti és benti étteremrészt, sőt a konyhába is lemehettünk, ami egy-két nap múlva már tiltott terület lesz a látogatók számára.
- Már minden engedély birtokában vagyunk - mondja a tulajdonos, és dicséri a hatóságokat, hiszen mindenben a segítségére voltak. Pedig nem volt könnyű dolga, műemlékvédelem alatt áll az épület, egy rengeteg szabálynak kellett megfelelni az építkezéskor.
Üresen, romosan
Magáról az épületről sokszor írt lapunk. Hosszú éveken át állt üresen, romosan a ház, félő volt, hogy összeroskad. Azt tudtuk, hogy a török üzletember - 24 éve él Miskolcon - négycsillagos, 80-120 szobás szállodát épített volna itt, Puskás Péter építész készítette a terveket. Ám közbeszólt a válság, így nem tudott hozzákezdeni. Egyre rosszabb állapotba került a ház, szinte az utolsó utáni pillanatban kezdődhetett el az építkezés.
- nagy álom volt ez az étterem és egy szálloda - jegyzi meg Sever Özer. És megtudhatjuk, az étterem megnyitásával még nem ért véget az építkezés: ez csak az első üteme. Két hónapon belül kezdi a második ütemet. Egy 600 négyzetméteres, 400 fős konferenciaterem épül a földszinten egy új épületrészben, az emeleten 21 szobából és egy apartmanból álló szálloda lesz. Úgy másfél év múlva készülnének el.
- Először áruházban gondolkodtam, de aztán rájöttem, az van itt elég. Konferenciateremből viszont hiány van Miskolcon. A konyha már itt lesz hozzá, utal a most nyíló étteremre, akár 300-350 fős rendezvényeket, például esküvőket is lehet majd ott tartani.
Családias gyorsétterem
Az épület felújítása 320 millió forintba került, fele-fele arányban banki hitelből és saját forrásból valósulhatott meg. Az étterem önkiszolgáló lesz, 300ember befogadására alkalmas.(Bent 200, a kerthelyiségben 100 vendég fér el.)
- Kérdezték, miért nem csinálok exkluzív éttermet - veti fel Sever Özer. - De úgy voltam vele, hogy én a szegényebbeket is ki szeretném szolgálni. Nálam ezer forint alatt is lehet majd ebédelni, amolyan családias gyorsétterem leszünk, de nem műanyag, hanem luxus tányérokkal, evőeszközökkel. Hét közben és vasárnap reggel 10 és éjfél, péntek-szombaton hajnali 4-ig várják majd az enni vágyókat. Három mesterszakács érkezik Törökországból, hozzájuk két magyar kolléga is csatlakozik. Rajtuk kívül 25-30 főből áll majd a személyzet.
És az ételek? 50-60-féle lesz, a török konyha remekei. Sever Özer mondja, Budapesten működik hasonló étterem, ott naponta 4000 ember is megfordul. A török konyha egyébként nem sokban hasonlít a magyarhoz. Alapja a sok-sok hús, főként gyros, amelyet friss húsból készítenek, hozzá rengeteg zöldséget kínálnak, Pesten legjobban a padlizsán fogy. Az ízesítés is eredeti török fűszerekkel történik majd.

Hajdu Mariann
((Észak-Magyarország 2016/03/17)