Híreink

Zöld utat kapott a közgyűléstől a kormányzati negyed terve
2017-08-15

A miskolci belváros is bővül az ITC-t és környékét érintő megaprojekt révén.
A megyeszékhely közgyűlése tegnap rendkívüli ülésén döntött Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletének módosításáról. A változtatások az ITC-székházat és az azt körülölelő - Uitz Béla utca, Corvin utca és Görgey utca által határolt - területet érintik. Ezen a területen épül meg ugyanis - ahogy már foglalkoztunk vele - a megyei kormányhivatal új közigazgatási központja, az úgynevezett kormányzati negyed.
A kormányhivatal szakemberei által megálmodott építészeti megaprojekt révén a Miskolc belvárosában lévő Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) és a szomszédságában lévő további két kormányhivatali épület megújul és - a kormányhivatal által felügyelt megyei hivatalrendszer egy helyre költöztetésével - alakul ki a jövőben a megyeszékhely új kormányzati negyede. A legkorszerűbb építészeti eljárásokat magába foglaló terv által Miskolc történelmi belvárosa kibővül, és egy mindenki számára hasznos közösségi tér is létrejön a területen.

Történelem és jövőkép
A Corvin utca, az Uitz Béla utca, a Szemere utca, a Mindszent tér és a Görgey utca által határolt tömb Miskolc történelmi belvárosának határán fekszik, a belváros déli kaputerülete. A tömbben jelentős közterületek állnak, a közforgalma azonban csekély, a miskolciak még nem igazán vették használatba a területet. Nincsenek olyan közterek, illetve olyan funkciójú intézmények, amelyek élettel töltenék meg.

Közlekedés, másként
A tér, illetve a hozzá kapcsolódó kelet-nyugati irányú térrendszer lehetőséget biztosít a tömb átjárhatóságára. A benne megfogalmazott irányok a környező épületek, illetve az egész tömb használatát, működését meghatározzák. A tér összefogott megjelenése és zavartalan használata a jelenlegi közlekedési rendszer átgondolását, illetve átszervezését is igényli. A Mindszent térhez kapcsolódó új tervezett tér (lásd a keretes cikket - a szerk.) többféle funkciót tölt be egyidejűleg. A tér burkolt felületekkel, vízfelületekkel, zöldfelületekkel és kiemelt építészeti, képzőművészeti jelekkel valósulhat meg.
A műemlék Csupros Mária-szobor (amely nevét a hajdani, a szobor lábazatára helyezett csuporról kapta) a tér egy kiemelt pontjára történő áthelyezése is a tervek között szerepel. Így a szobor újra egy jelentős tér központi, iránymutató pontja lehet.
A kormányhivatali épületegyüttes előterét az azt használók - ügyfelek, ott dolgozók vagy arra járók közösségi térként - agoraként is használhatják. Az épület bejáratához kapcsolódó térrészt fedetten (üveg, perforált fém) de nyitottan alakítják ki.

Szaniszló Bálint 
(Észak-Magyarország 2017/08/15)