Referenciáink

Sever City Center üzeltház és irodaház engedélyezési terve (2011)

 • Megrendelő: SEVER ÉS TÁRSA KFT.
 • Cím: Miskolc, Régiposta u. 18-22.
 • Tervezés éve: 2011

A telek tervezett beépítése

A Régiposta utca déli oldala az utca nyugati irányából indulva erős fejlődésen megy keresztül. A meglévő épületek megújulnak, a foghíj telkek intenzíven beépülnek a megengedett építménymagasságok és beépíthetőségek maximális kihasználásával.  A telket határoló 3629/2. hrsz. Zsupán köz nyugati oldalán és a telektől délre a „Széchenyi negyed” új beépítésű épületei találhatóak.  Ezekre a beépítésekre a legnagyobb arányban a F+ 4 emelet + tetőtér beépítés a jellemző, kereskedelmi és irodai ill.  az I. emelet felett lakó funkciókkal. A Régiposta utca déli oldalának nyugati szakaszán egy parkolóház is megépült a közelmúltban, amely a már megépült és a tervezett funkciókat hivatott kiszolgálni.

Jelen tervben a vásárlás (üzletek), az ügyintézés (irodák), a vendéglátás és a kikapcsolódás (rendezvénytér), pihenés (átrium kert) lehetőségeit is tartalmazó épületegyüttes kis léptékű pláza-ként működve az ide látogatók hosszabb idejű tartózkodását célozza meg.

A 2009-ben készült terv beépítési konfigurációja csupán egy, a Bazár-tömbben elhelyezett zárt működésű intézmény együttes telepítését tartalmazta, az épületet a két funkciót – vendéglátás és szálloda funkció -  egy-egy  súlyponti, Régiposta utcai  bejárata tárta fel. A módosított terv az épületekben elhelyezett új, közhasználatra fokozottabban megnyitható funkciókból adódóan - vendéglátás és üzletek, irodák – módot nyitott arra, hogy a Bazár-tömb  közökkel szeletelt szerkezetéhez igazodva kerüljenek feltárásra az ott elhelyezett funkciók. A három oldalról közterületekkel határolt terület nyitottabbá, könnyebben megközelíthetőbbé, bejárhatóbbá vált.

Az előző tervdokumentációban szereplő két súlyponti bejáraton kívül további két bejárat került kialakításra. Az épületegyüttest a Régiposta utcáról nyíló két főbejáraton kívül a nyugati bejárat és a keleti bejárat között végigfutó, szabadtéri „sétány” szakaszból és épületen belüli „passzázs” szakaszokból álló, változatos építészeti környezetben futó útvonal is feltárja, amely a Régiposta utcával párhuzamosan futva a „külső” világgal párhuzamos igényesen kialakított építészeti környezetű belső világot hoz létre.

A keleti oldali feltárás megoldása a műemlék épület déli oldalán, a szomszédos Szentpáli utcai épülethez  csatlakozásnál az ott található két helyiség kibontásával ill.  a keleti homlokzat két utolsó, dél felé eső ablak nyílás parapetjének kibontásával  történik. A műemlék épület déli oldalán egy átjáró – dufart kerül kialakításra, amely az épületegyüttes vendéglátó funkcióját - és ezzel az egész épületegyüttest - közvetlenül összeköti a Búza tér, a Centrum és a Miskolc Plaza felől érkező gyalogos forgalommal, bevonva azt a Belváros vérkeringésébe.

Az átjáró a műemlék épületben létesítendő vendéglátó egység nyitvatartásáig használható, a zárás után is csak egy rács zárja le a Szentpáli utcától. Az átjáró a műemlék épület által lehatárolt átrium kertbe nyílik, amely jó időben a vendéglátó egység szabadtéri kiegészítéseként, rosszabb időben pihenő területként, találkozó helyként működhet. Az Irodaház  földszintjén és az I. emeleten elhelyezett kereskedelmi egységek nyitvatartásáig az új épületrész keleti oldalán nyíló bejárat  nyitva áll, így a „sétány” csatlakozik az épület földszinti, tört vonalú és  íves vonalvezetésű, kiteresedő és összeszűkülő, a Régiposta utcáról és a  3629/2. hrsz. Zsupán közről is megközelíthető passzázsához.

A Szentpáli út keleti oldalán álló Miskolc Pláza „fogyasztói templom” léptékével szemben ez a beépítés a Bazár-tömb közökkel szabdalt szerkezetéhez illeszkedve hoz létre egy új városi minőségű épületegyüttest. Az épületegyüttes belső feltáró útvonalára szervezett funkciók – vendéglátás - rendezvényszervezés, kiskereskedelem és szolgáltatások – irodaház funkciók optimális elegyet képezve szolgálják ki az erre járókat.

Irodaház bővítésének és raktárépület építésének engedélyezési terv (2011)

 • Megrendelő: Épületgépészeti és szerelvény szakáruház Kft.
 • Cím: Miskolc, József A. u. 57.
 • Tervezés éve: 2011

A tervezett ráépítés ismertetése

A tervezésnél szempont volt a minél kevesebb szerkezeti súly beépítése, ezért egy acélvázas, szakipari lehatárolással ellátott szerkezet került megtervezésre könnyű fa tetőszerkezettel és tetőfedéssel.

A zárófödémen található rétegek visszabontása, valamint az attikafal lebontását követően, az épület vasbeton pillér rendszerét követő acélpillér és acéltartógerenda vázrendszer kerül elhelyezésre a koszorúkra (lásd szerkezeti munkarész).

A lépcsőház folytatódik azonos kialakítással vasbeton szerkezetből.

A lépcsőházhoz kapcsolódóan megépül egy liftakna, melybe a felső szintek akadálymentes megközelítését lehetővé tevő személyfelvonó kerül elhelyezésre.

A vízszintes acél gerendákra, 1 m-enként szeglemezes faszerkezetű rácsostartó kerül elhelyezésre, melyre LINDAB tetőpanel a tervezett.

A nyugati oldali szomszédos ingatlannal határos falazat természetesen tűzfalas, a tetőgerinctől 30 cm-el magasabban megépített záródással készül, mely „U” alakban körülöleli az épület ezen szakaszának kiugró részét.

A homlokzati acélgerendákat szakipari szerkezet fogja körbe, belső oldalon kettős gipszkarton burkolattal, a külső oldalon nútolt deszkaburkolattal, közte hőszigeteléssel. A kiugró nyugati falazat, a liftakna és a koronázó párkány dryvit rendszerű hőszigetelést kap színezett nemesvakolattal.

A homlokzati nyílászárók hőhídmentes műanyag szerkezetűek hőszigetelő üvegezéssel.

A belső kialakítás a tervezett funkciónak megfelelő: irodák, műterem, tárgyaló, titkársággal, teakonyhával, vizes blokkal és fedett, illetve fedetlen teraszokkal. A belső válaszfalak könnyűszerkezetű, két oldalán kettős gipszkarton borítással készülnek, felületkezelve, illetve csempézve.

A mennyezet szintén kettős gipszkarton burkolattal látandó el, fölötte hőszigeteléssel.

A belső nyílászárók faszerkezetűek, tömörek és üvegezettek.

A burkolatok laminált padló és kerámia, csúszásmentes és fagyálló kivitelben.

A homlokzat utólagos hőszigeteléssel látandó el, mely 10 cm kőzetgyapot és színezett nemesvakolat a homlokzati rajz szerinti megosztásban.

Az épület teljes közműellátott, a tervezett bővítés nem jelent többlet terhelést a közüzemi hálózatoknak.

A terv szerint megvalósuló épület funkciójában és megjelenésében is modern, a mai kor követelményeinek megfelelő lesz.

Inkubátorház (2009)

 • Megrendelő: Kazincbarcika Város Önkormányzata
 • Cím: Kazincbarcika, külterület
 • Tervezés éve: 2009
Az épület ismertetése

 

A tervezési helyszín Kazincbarcika észak-nyugati irányban elterülő külterülete, ahol már néhány meglévő létesítmény közelében kíván a város egy ipari parkot létesíteni. Ennek első – és talán a legfontosabb – eleme az induló és fiatal vállalkozásoknak „bölcsőjeként” szolgáló inkubátorház épülete.

A ház alapadottságai tehát igen kedvezőnek mondhatók voltak: egy szabadon álló, zöld mezős beruházás előtt állva volt a tisztelt megrendelői igény az alacsony energiaszintű, intelligens passzív-ház felé hajló reális megterveztetésének az igénye. A hangsúly a reális szón van, mi szerint a nem túl drága beruházás és a költségtakarékos fenntarthatóság volt az elsődleges cél a kapott helyiségigény megtervezésének kezdetén.


Ezek tükrében egy olyan megújuló energiákat hasznosító, a környezet adottságaihoz illeszkedő épület került megtervezésre, amely a föld hőjével előfűt, annak hűvösével előhűt, a napsugárzás előtt „vigyázzban” állva a szolár energiákat szívja magába és azokat elektromos áram és használati melegvíz formájában közvetíti az épület, a passzív-ház „lakói”, ott dolgozói részére.

Az átlátható alaprajzi szerkesztés a felület-térfogat arányát is az optimális szintre teszi, ezen kívül a telek gépkocsi bejáratától kezdődően az épületet üvegcsík formájában áthasító vezérvonal szintén a tiszta elrendezést erősíti, azon kívül pedig a tetőszinttől kezdődően az első emeleti közlekedőig vertikális irányban osztja szét a természetes fényt, a közbenső emeleti szintek közlekedőinek födémjeibe épített üvegfödémeken keresztül.

A már említett hosszirányú bejárati és közlekedési tengelyt az épület aszimmetrikusan elhelyezett „derekán” harántirányban a kiszolgáló vizes blokk és a lift-lépcsőház mint vertikális közlekedési tengely töri meg. A kellemes klímát és az emelt komfortérzetet az épület közvetlen környezetében intenzíven telepített zöld növényzet is biztosítja, nem csak a földszinten tartózkodók részére, de a teljesen körbefutó tetőkert kialakításával az emeleti szinten dolgozóknak is.

A tervezéskor a kor esztétikai és technikai elvárásainak megfeleltetése volt az elsődleges cél egy olyan puritán tömegformálással és anyaghasználattal, ami visszafogottsággal igyekszik csábítani, az elcsábítottak részére viszont belső oldalról a maximálisat nyújtani.

Erste Bank székház (volt Rónai Művelődési Ház) (2008)

 • Megrendelő: Trekk Invest Kft.
 • Cím: Miskolc, Mindszent tér 3.
 • Tervezés éve: 2008

Előzmény:

 

Miskolc, Mindszent tér 3. szám alatti ingatlanra – volt Rónai Sándor Művelődési Központ – állapot felmérési és bontási; engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítésére kaptunk tervezési megbízást a Trekk Invest Kft-től.

Az épület a városkép szempontjából meghatározó jellegű, karakteres jegyekkel, központi fekvésű helyen áll. A területre vonatkozó szabályozási előírás: Vk100987 (V), mely központi vegyes zónát, belváros építési karaktert, kialakult építési övezetet, adottságtól függő beépítési módot, 80%-os beépíthetőséget és 16,00 méteres építménymagasságot irányoz elő.


Épület ismertetése

Az épület funkciója két jól elválasztott egységre osztható szét. A földszinten az Erste Bank kap elhelyezést, az Erste Bank által átadott műszaki követelményei és paraméterei alapján. A tervezés során a tervezők – szakágiak is – folyamatosan egyeztetnek az Erste Bank képviselőivel a banki előírások minél tökéletesebb betartása és megtervezése érdekében. Az Erste Banktól kapott adatszolgáltatásnak megfelelően a tervezők tervezik az építészeti, gépészeti (víz, szennyvíz, fűtés és légtechnika), elektromos (erős és gyenge áram) munkarészeket. Nem terjed ki a megbízásunk a bank belsőépítészeti és bankbiztonsági hálózatának megtervezésére, illetve a strukturális hálózat csövezési szinten kerüli megtervezésére.

A bank földszinten való kialakítása miatt a földszinti padlóvonal megemelésre kerül, ez lehetőséget biztosít az épület már meglévő alagsori kialakításának bővítésére. A bővítés során nyert beépíthető terület mélygarázsként funkcionálna, ezzel megoldva az épület funkciójából következő parkírozási kötelezettségek teljesítését. Azt alagsor bővítése értelemszerűen beépítési terület növekedéssel jár. A második szinten – első emelet – szintén növekszik az alapterület, a nagy belmagasságú, dupla légterű nézőtéri rész funkcióváltásából adódóan. Új teherhordó pillérszerkezetre új födémszerkezet kerül, mely födém szerkezet adta lehetőséggel a teljes I. emelet beépítésre kerül. A beépítés funkciója irodák, tárgyalótermek és szociális blokkok, ahol a belsőterűség megszűntetésének érdekében a födém szerkezetet képező lamellás tetőbordák áttörésével új belső átrium kerül kialakításra, melyre helyiségek tájolhatók.

A funkcióváltás során gyakorlatilag a részben alápincézett földszint és galéria kialakítású, vertikális egységből álló épületegység alagsor, földszint plusz egyemeletes tagozódású épületté alakul át. Az átalakítás során megváltoznak a tűzszakaszok, melyeket a tervezés során figyelembe veszünk. Az engedélyezési terv a bankfiók funkcióját és a bérirodák funkcióját gépészeti és elektromos vonatkozásban is külön kezeli, és külön kezelhetőként számol a füst- és tűzérzékeléssel.

Carmo Ford - Suzuki szalon és szervíz (2008)

 • Megrendelő: Carmo Kft.
 • Cím: Miskolc, külterület
 • Tervezés éve: 2008
Előzmények

 

Megbízó Miskolc Megyei Jogú Város hosszú távú (déli) fejlesztési területén ingatlant vásárolt azzal a céllal, hogy a jelenleg Nyíregyházán immár több éve sikeresen működő autó- és motorszalon, valamint szerviz részlegeinek itteni „leány” vállalkozását elindítsa a közeljövőben. Cégünket egy Ford és Suzuki márkákat forgalmazó iker autószalon valamint a hozzá tartozó autószerviz, és egy Suzuki motorszalon és az ahhoz tartozó motorszervíz épületegyüttes tervezésével bízták meg.

Az épület ismertetése

 

Az épület a részben és teljes mértékben elválasztható és elkülönülő funkcióknak megfelelően „alapegységekre” van szétbontva, és azoknak megfelelő funkcionális találkozási és összemetsződési pontjain vannak ezek az egységek összeillesztve. Az autó- és a motorszalon részek az épület fő megjelenési homlokzati irányaiba szét lettek húzva, azok egy-egy üveg tégla-tömeget alkotnak, közéjük került az autószervíz egysége, mintegy laposabb kubusként. Ezek összemetsződési líneáiban kaptak helyet a szociális kiszolgáló helyiségek, az autómosó funkciója valamint a gépészeti terek.

Az M30-as bekötő útja, a 304. számú út mint fő vizuális megközelítő pontja játszott szerepet az autószalon kialakításánál. Az út terepszintjéhez igazodva az egyébként igen vizes mély fekvésű terület feltöltést kap, ezáltal az autószalon egy úttal párhuzamosan elnyújtott kirakatként, üveg portálként jelenik meg. Előtte és két oldalt - a hátsó (déli) oldalról feltárva a telket - parkolók húzódnak. Déli irányba a természetes lejtéshez igazodva, csupán azt egy kicsit intenzívebbé téve visszalejt a tereprézsűzés, többek között a déli két oldali mellékút csatlakozás kialakíthatósága és a természetes csapadékvíz elvezetés biztosítása és a vizesedés elkerülése érdekében.

 A déli oldalon (a jelenleg tervezett megközelítési oldalról) kapott helyet egy üveg toronyként, egy álló üveg téglatestként kialakítva a motorszalon funkció a hozzá tartozó motorszervízzel és a kiegészítőket és egyéb kellékeket felvonultató galériájával.

Az autószalon és a motorszalon között kapott helyet az autószervíz egysége visszafogott matt ezüst kubusként kialakítva, melynek padlóvonala az autószalonéhoz hasonlóan a kiemelt részhez igazodik. Az autószalon magasabb és a szerviz alacsonyabb tömegének találkozásaként kapott helyet a gépészeti tér és tetőterasz, ahol minden irányból elrejtve lettek elhelyezve a különböző gépészeti berendezések. A szalon és szerviz közti közvetlen kapcsolatot az interaktív munkafelvevő helyek, az étkező és szociális blokk és nem utolsó sorban az alkatrész raktár biztosítja. Ez utóbbiak mellett kaptak elhelyezést az egyéb szükséges funkciók – például az irattárak, a tárgyalók, a vendég vizes helyiségek stb.

A motorszalon és –szerviz valamint az autószervíz között alakult ki egy szintbeli ugrás, ezek találkozásánál kapott helyet az autómosó nagy belmagassággal kialakítva, valamint fölötte az autószalonéhoz hasonlóan elhelyezve húzódik a gépészeti tér és a tetőterasz.

Az autószervíz alatt a szintkülönbségből adódóan egy nyitott (fedett) gépkocsi újautó tároló húzódik, déli irányból, a motorszalon két oldalán feltárva. Déli végében kapott helyet a veszélyes hulladék tároló és az autókozmetika.

Az északi és déli oldali üvegdobozokat és a középső matt ezüst téglatestet egy rozsdás fémlemezzel burkolt szalag fogja át északi-déli irányban végighullámozva, belesimulva ezzel a terep adottságaiba. A főúti felüljáróról érkezve a területre való rálátás zavartalan, fontos alapkoncepció volt az épület tömegképzésénél tehát az ún. „ötödik” homlokzat megalkotása.

Kis-Hunyad Irodaház - engedélyezési terv (2007)

 • Megrendelő: PAT-EK Termelő és Szolgáltató Kft.
 • Cím: Miskolc, Kis-Hunyad u. 12.
 • Tervezés éve: 2007
 

A cél a megrendelő igénye alapján - a megengedett homlokzatmagassággal és beépítettséggel - valamennyi emeleti szinten irodák, a földszinten eltérő funkció : pl. bank, vendéglátó vagy más kereskedelmi egység kialakítására alkalmas terek kialakítása, illetve a funkcióból adódó feladatok (parkolás) ellátása.

 

Az épület alaprajzi kialakítását a telek formája, fekvése inspirálta, így alakult ki nyugati főhomlokzattal egy, a kelet-nyugati tengelyre szimmetrikus alaprajz.

Az épület megközelítése egy hívogató, kinyíló virágot formázó nyugati főhomlokzat felől történik : egy kétszintes, galériás előcsarnok fogadja itt a belépőt.

A földszinti alaprajz annyiban tér el a szimmetriától, amennyiben a telek sajátos formáját kihasználva az északi homlokzaton - mélygarázs megközelítésére - gépkocsi behajtót alakítottunk ki. A fel- és lehajtás részére kialakítandó rámpa méreteivel és geometriai követelményeivel kihasít magának egy területet a földszinti alaprajzból, mintegy meghatározva ezzel az egész épület vertikális közlekedését biztosító lépcsőház helyét és alakját.

A főbejáraton belépve tágas, kétszintes előtérbe érkezünk. A bejárattal szemben két szint magas "kőfalon" vízesés folyik lefelé, amely a padozaton kis patakban folytatódik. Az előtérben recepciós pult van elhelyezve, amelyről a jobbra-balra nyíló - bank v. étterem részére kialakított diszponibilis területek, és a lépcsőház forgalmát is figyelemmel lehet kísérni. Ezek diszponibilis terek feltárása - funkció függvényében - közvetlenül az utcáról is feltárhatók.

 

A lépcsőház az épület szimmetriatengelyében, a hátsó fronthoz húzva van elhelyezve. Maga a lépcsőház füstmentes lépcsőházként van kialakítva, benne menekülésre alkalmas biztonsági lifttel. Ez a biztonsági lift a mélygarázs szintjéről indul, és az ötödik emeletig tart.

A forgalom miatt egy másik lift betervezése is szükséges, ez a lift a lépcsőházzal egy tömegben, de azon kívül lett elhelyezve, két irányba nyíló ajtóval, üvegfalú kabinnal. Ez a látványlift a földszinttől az ötödik emeletig vezet.

 

Az első emeleten a vízesésfal két oldalán letekintő galériát képeztünk üvegkorlát lehatárolással, továbbá a födémnyílás mellett kialakuló irodaterületek határoló fala üvegfalként kerül kialakításra, azokból is letekintési lehetőséget adva az előtérre. Az üvegfal mellett, a födémnyílás peremén növények beültetésére kialakított sávot képeztünk.

A közlekedő galériáról jobbra-balra nyílnak a diszponibilis irodaterek.

 

A lépcsőház két oldalán van elhelyezve az a kiszolgáló vizes-blokk, amely minden szinten azonosan ismétlődik. Itt van kialakítva a férfi-női és mozgássérült WC-csoport, teakonyha, takarítószer-tároló, (napi) szemétgyűjtő, elektromos kapcsoló szekrény. Ezen blokkon belül képeztük ki a függőleges gépészeti vezetékek, szellőzőcsövek részére a minden szinten átmenő aknákat.

Ez a kiszolgáló blokk - szintenként - az egész szint ellátása méretezett, de bővítésére lehetőség van az irodák tere felől is.

 

Az épület tagolása mind alaprajzi értelemben, mind a homlokzatok tekintetében két-két szintenként lépcsőzik. A kétszintes előtér , a masszív, kétszintes lábak mögé visszahúzott főhomlokzati sík a  földszintet és az első emeletet kapcsolja egy egységbe, itt az épület teljes alapterülete beépítésre kerül.

Sever Center bővítése (2006)

 • Megrendelő: Sever és Társa Kft.
 • Cím: Miskolc, Pesti út 88-96.
 • Tervezés éve: 2006

A tervezett üzletház átalakítás és bővítés ismertetése

 

A meglévő üzletházban átalakítás történik a földszinten, az emeletre felvezető lépcső alatti tér beépítésével. Raktárak és mozgáskorlátozott WC kerül itt elhelyezésre.

 

A meglévő épület északi irányban további két épületrésszel bővül, így a három épülettömeg közül a középső a bejárati tömeg, a meglévő épületrésztől tűzgátló ajtó és tűzgátló üvegfal választja el, mindkét szinten.

 

Az új épületegyüttes és a meglévő épület között szerkezeti dilatáció készül, de az épületegyüttes teljesen együttdolgozó.

A középső épületrészben a földszinten szélfogó és különnemű vizesblokk kap helyet. Az emeleten közlekedő terület és a hátsó felében iroda, fegyver- és páncélterem kerül kialakításra.

 

A harmadik épületrészben a meglévővel azonos funkciójú, ruházati eladótér és raktárak lesznek elhelyezve. Az áruátvétel a bejárattal ellentétes oldalon egy áruátvevő helyiségben történik, itt kerül elhelyezésre egy varroda, vizesblokk, mozgáskorlátozott wc és kézmosó, raktárak illetve lépcsőház és teherfelvonó. Az emeleti szintre egy üzlettérben elhelyezett lépcső segítségével jutunk fel. Az üzlettér centrumában egy kör alakú galéria kerül kialakításra, mely felett üvegkupola készül. Továbbá az emeleten kerül kialakításra a kazánház, szellőzőgépház, raktárak és a személyzet részére kialakított pihenőhelyiség és vizesblokk.A miskolci Sever Center honlapja.