Referenciáink

Tapolca Residence Társasház (2018)

 • Megrendelő: Palace King Kft.
 • Cím: 3519 Miskolc, Bencések útja 4.-10.
 • Tervezés éve: 2018
A tervezett társasház a Bencések útja és a Máriássy Sándor utca találkozásánál fekvő 6876 m2 -es saroktelken (45564 hrsz.) kerül megvalósításra.A telken minden közmű rendelkezésre áll.

A telken korábban egy szálloda épület állt, amely teljesen bontásra került.

A tervezett társasház épületegyüttese a terepszint felett két épületszárnyból áll, egy a Bencések útja melletti nyugati és egy telek belseje felé eső keleti épületszárnyból.

A terepszint alatt - a terep erős lejtését kihasználva- az épületszárnyakat összekötő garázsszintek találhatók, ezeken a  szinteken kerültek elhelyezésre a lakásokhoz tartozó tárolók, az épület üzemeltetéséhez szükséges helyiségek és a gépészeti helyiségek is.
Mindhárom garázsszint külön bejárattal közelíthető meg. A -1. és -2. garázsszint szintben, míg a -3. szint a -2. szintről egy rámpán keresztül közelíthető meg.

Az épületszárnyakban található lakásokat, ill. a földszinten található szolgáltatásokat - kávézó, ill. általános kereskedelmi és szolgáltató területek - a nyugati és keleti oldali épületszárny között található belső udvarból, ill. az ott kialakított parkosított terület felől lehet megközelíteni. A kávézó a Bencések útja felől is rendelkezik külön megközelítéssel.A kávézó akadálymentes megközelítése a terasz felől és a lépcsőházból történhet.

A Megrendelő részéről nem volt igény akadálymentesen kialakított lakás kialakítására, de a lakások a kényelmes használatot figyelembe vevő méretekkel kerültek kialakításra.A D lépcsőház földszintjén kialakításra kerül 4 db olyan kis alapterületű stúdió lakás, amely akadálymentes.
Miskolc - családiház (2017)

 • Megrendelő: -
 • Cím: Miskolc
 • Tervezés éve: 2017
A tervezett lakóépület egy meglévő épület bővítéseként jött létre. A meglévő földszinti tartó és térelhatároló falainak kontúrjai változatlanok maradtak.
Az új tervezési program alapelvei:
- Az épület módosított külső megjelenéssel, tömegformálással és lapostetős kialakítással valósul meg.
- A meglévő utca természetes lejtését kihasználva az épület félszint eltolásos formában kerül módosításra. A nyugati, közösségi lakófunkciókat - nappali, étkező, konyha - tartalmazó meglévő földszinti traktus 1,20 m-rel magasabban helyezkedik el, mint a tervezett módosított, lemélyített keleti oldali traktus, amely dupla garázst, kiszolgáló funkciókat és egy vendégszobát tartalmaz.
- Az emeleti szinten egy szülői háló egység (háló, fürdő, gardrób és külön használatú loggia) és egy két hálóból, közös vizesblokkból, gardróbból álló gyermek háló egység kerül kialakításra. Az utca felé néző hálóhoz kis erkély kapcsolódik.
- Az épület központi részén található igényesen kialakított lépcsőtérből a földszinti és az emelet közötti félszinten a garázs traktus felett zöldtetőre és teraszra lehet kijutni.
- A földszintet és az emeleti szintet az épület súlypontjában elhelyezett, növény installációval és rejtett világítással kialakított kétkarú lépcső köti össze.

12 lakásos társasház - engedélyezési terv (2016)

 • Megrendelő:
 • Cím: Miskolc, Major utca
 • Tervezés éve: 2016
Rendeltetés - az épület kialakítása
Az épület kelet-nyugati hossztengelyre tájolt pince, földszint,két emelet és padlástér kialakítású. Szerkezetét tekintve a pincében vízzáró vasbeton fal és lemezalap, a felmenő szerkezetek monolit vasbeton pillétek és vázkitöltő falak, valamint vasbeton födém és vasbeton koporsófödém. mint tetőszerkezet, melyre hagyományos ácsolatú nyeregtető kerül. Fedése cserépfedés és állókorcos fémlemez fedés.
Funkcionális kialakítása az épületnek
Az épület gépkocsival és gyalogosan is a Major utca felől közelíthető meg a teremgarázs 12 gépkocsi elhelyezésére alkalmas, valamint lakásonként kialakított tárolóval bír. A teremgarázsban a CO érzékelés két helyen megoldott, melynek kivezetése a két véghomlokzatnál kialakított angol aknába kerül kivezetésre. A teremgarázsban friss levegő biztosítása a garázsajtón keresztül történik. A teremgarázsban egy közös tároló helyiség, melyből a bejövő gépészeti egységek fogadására alkalmas helyiség nyílik. A közös tárolóegységben vízvételi lehetőség is kiépített.
A közös tároló helyiség mellett nyílik az épület minden szintjén keresztül vezető kétkarú lépcsőház. A földszinten gyalogosmegközelítésére az épület északi Major utcai homlokzat felől lehetséges. A földszinten a bejáratnál egy nagyobb méretű közlekedő előtér található, mely átvezet a hátsó udvarra is, valamint kelet-nyugat irányba 2-2 lakás nyílik bele. A lakások kialakítását tekintve nappali, konyha-étkező, konyhából nyíló kamra, 1+ 1/2 szoba, fürdőszobával, külön zuhanyzós WC-vel, előtérrel kialakítottak. Szintenként két lakásszobái északra illetve délre tájoltak, míg a nappali keletre és nyugatra tájolt.
Az emeleti szinteken két lakás szobaszáma egy szobával nő, mivel a földszinti közlekedő déli része felett a déli oldalra nyíló lakásokhoz kapcsolódóan beépült.
A II. emeleti lakások térdfalas- koporsófödémes kialakításúak. A lakások szobáinak megvilágítására Velux térdfalas és felfelé nyíló egybeépített ablak kerül beépítésre, tetősík ablakok a padlástérben is elhelyezésre kerülnek követve a II. emeleti ablakok helyeit. A nappalikés a lépcsőház terei felé a koporsófödém kieresztődik, megemelve a terek belmagasságát. A kiemelt tetőkre és a tetősíkban elhelyezett ablakok közé állókorcos fémlemez fedés kerül, míg a tető többi részére cserépfedés kerül. Az emeleti lakásokhoz erkélyek és franciaerkélyek kapcsolódnak. A padlástér nagyrészt beépítetlen, a keleti végfalnál kerül kialakításra a gépészeti helyiség melyben 3 db gázkazán kerül elhelyezésre. Gépészeti tér szellőztetése a keleti végfalon kialakításra szellőzőrácsokon keresztül történik.

4 egységes apartmanház - engedélyezési terv (2014)

 • Megrendelő:
 • Cím: Miskolc-Tapolca
 • Tervezés éve: 2014
A helyszín

A tervezési helyszín Miskolc város külterületi (üdülői) részén, a Miskolctapolcai út mentén fekvő, egyesített telek. Ez a terület – az út és
az azzal párhuzamos szervízút mentén – egy oldalon (az északi részen) beépült: panziók és családi- valamint kisebb társas-házak
sorakoznak mellette felfűzve. A terület kiemelt (turisztikai) övezet, településszerkezeti és városképi szempontból kiemelt városrészben
helyezkedik el, Miskolctapolca területére vonatkozó sajátos építési előírásokkal.

Rendeltetés – az épület kialakítása

Az épített környezet (utcakép) meglehetősen vegyes beépítési képet mutat, vegyes építészeti minőség jelenik meg az út menti soron,
igen szerte ágazó stílusjegyekkel. A tervezett épülettömeg előre mutatóan jelenik meg: egyedi tömegformálásával egyszerűen
illeszkedik és simul bele a tapolcai domboldal lankáiba, elrugaszkodva a meglévő elemektől és karakterektől. Az egyszerű kubus
forma határoló síkjai ugyanakkor a Green City elvnek megfelelően lettek megalkotva: zöld homlokzatként és zöldtetőként lépcsőzteti ki
a természet (zöld)felületeit – előbbi az utcaképben, utóbbi a domboldalról nézve olvasztja bele a házat a tájba. Funkcionális
elrendezése szintén egyszerű és nagyvonalú, könnyen áttekinthető és érthető.
Az épület földszint + egy emeleti szintes, részben (funkcionális-gépészetileg) alápincézett.

A pinceszint funkciói:

Az épület hátsókerti felében, a terasz alatt funkcionális (gépészeti) pincerészt kapott: a medence – amelynek vízjogi
engedélyeztetése külön eljárás keretein belül fog történni – kiszolgáló vízgépészeti tere található itt egy vegyszer tároló
helyiséggel.

A földszint funkciói:

A földszint egy fő közlekedési tengely mentén felfűzött helyiségeket foglal magában: a bejárat mellett lift és egy nagy
méretű gépkocsi tároló kapott helyet egyik oldalról; oldalkerti irányban rekreációs egységek – jacuzzi, szauna és annak
öltöző-kiszolgáló valamint vizes egységei sorakoznak; a kert felőli oldalon a nagy méretű önkiszolgáló konyha-étkező
egység kamrával, valamint egy hatalmas társalgó tér fekszik – utóbbiak mind közvetlen kertkapcsolattal. Végül a közlekedő
végén kúszik fel az emeleti szintre a lépcsőtér.

Az emelet funkciói:

A hármas alaprajzi tagolás az emeleti szinten is megjelenik, ez által tisztán elkülönítve a funkciókat: a közlekedő tér
átláthatóan feszül ki az átriumkert irányába, oldalán becsatlakozva a felérkező lift előterével; gondnoki lakóegység és
vendégszobák sorakoznak mindkét (utcafronti és hátsókerti) oldalon, saját gardrób- és vizes helyiségekkel valamint
közvetlen erkély-kapcsolattal – az út menti és kertvégi-domboldali panorámára kitekintve. Ezen a szinten kapott helyet
még a mosókonyha és a tároló egysége is.

Bükkaranyosi családi ház (2011)

 • Megrendelő: Macsuga Róbert és Macsugáné Bodolai Fatime
 • Cím: 3554 Bükkaranyos, Avasalja u. 11. sz.
 • Tervezés éve: 2011

Tervezett épület

A tervezési helyszín beépítetlen, lejtős terület, amely Bükkaranyos délnyugati peremén helyezkedik el. A telket ebből az irányból erdősáv és földutak határolják, közvetlen szomszédos építési telek nincs. Északkeleti irányból, a település központja felől (Avasalja utca) lehet megközelíteni, egy 10 méteres telekhatár-szakasz adja a terület kapuját. A területe több mint három hektár, így lehetőség nyílt szabadon állóan nagy alapterületű, kényelemes, komfortos földszinti családi ház tervezésére. A terep lejtését, emelkedését adottságnak tekintettük, az épület padlóvonala, magasságváltozásaival rásimul erre. Így egy viszonylag alacsony, nem hivalkodó épületet tudtunk tervezni, mely a telek súlypontjába hátrahúzva, 40 méterre a bejárati kaputól helyezkedik el. A ház megjelenésénél fontos szempontnak tartottuk, hogy hasonuljon a környezetéhez. Nagyon sok természetes anyagot alkalmaztunk, úgy, mint kő, fa, kerámia, üveg.

A telekre a kétszárnyú kapun keresztül megérkezve egy alacsony fénypontú lámpasorral szegélyezett, hosszú térburkolatos sétányon lehet megközelíteni a házat. Ezen út mellett kis kerti patakocska folyik egy kis csobogóból egy kis tóba.

A ház három fő tömegből áll, melyek egy belső udvart – medencét, teraszt – ölelnek körbe. Az alacsonyabban fekvő, keleti-északkeleti tájolású épülettömeg adja a főbejáratot. Ettől balra a Megbízó kérésére kialakítottunk itt egy olyan három helyiségből álló szekciót (dolgozószoba, fürdő, gépészeti helyiség), melyben a berendezések, épületszerkezetek épen maradnak abban az esetben, ha az épületet bármilyen katasztrófa éri. Ezeket a „pánikhelyiségeket” tűzgátló szerkezetek határolják (falak, ablakok, ajtók). Emellett található még a kétállásos garázs, raktárak. Egy hosszú, a belső terasz mellett húzódó folyosón keresztül lehet megközelíteni az intim zónát, mely két hálószobát tartalmaz a hozzákapcsolódó fürdőkkel, gardróbokkal. Ebből az egyik a 90 cm-rel magasabb fekvő déli tömegben található, melynek közvetlen külső kapcsolata van a fedett terasszal.

A főbejárat után jobbra fordulva találhatóak egy nagy térben a közösségi helyiségek. Az előtér, a konyha és az étkező még az alacsony térben, a nappali már a déli, magasabb tömegben van. A komfortérzést egy hangulatos, nyílt tűzterű kandalló fokozza, mely tartalékfűtésnek is kiváló. Ebben az épületrészben található még egy külön bejárattal rendelkező, vendégek számára kialakított helyiségcsoport, mely egy előteret, zuhanyozós fürdőszobát, és egy kisebb méretű hálószobát foglal magába.

A háznak két szerves szabadtéri része van: egyrészt a bejárat melletti fedett terasz, amely tolóajtókkal az étkező terével közvetlen összenyitható; másrészt a hátsó, kert felé tervezett többszintes faburkolatú-füves terasz, amelyhez szervesen kapcsolódik a belső udvar a szabadtéri medencével. Itt elhelyeztünk egy oldalról nyitott, de fedett pavilont, amely akár kerti grill partiknak is helyet adhat. Ennek a lehetőségnek a biztosítására egy épített kemencét helyeztük el a burkolat terasz nyugati végében.

Összefoglalva a tervezett lakóház elegáns, dekoratív kialakítású és megjelenésű. Egyszerű, de minőségi és könnyen karbantartható anyagokból tervezett magastetős épület, amely megjelenésével előre mutató kíván lenni a környezetében.

Miskolc, Huba utca - családi ház (2011)

 • Megrendelő: Kocsis László
 • Cím: 3526 Miskolc, Huba utca 3.
 • Tervezés éve: 2011

Tervezett épület

Megbízó elképzelése az volt, hogy a bővülő család kényelmesen elférjen egy épületben, melyben garázs és műhely is kapjon helyet. Az elképzelést csak úgy lehetett megvalósítani, hogy a hátsó épület elbontásával, a telek északi oldalához, a meglévő épület folytatásaként építünk egy új épületrészt.

A meglévő épület tömegét megtartjuk, belső funkcionális átalakítást végzünk, a nyugati falazathoz kapcsolódva készül a bővítmény, melynek északi falazata mintegy 1,60 m-el visszaugrik, betartva az építési szabályokat.

A visszaugratott fal lehetővé teszi, hogy a pincelejárat e falazat mellé kerüljön, hiszen az eredeti lejárat és a terasz megszűnik.

A telek megközelítése változatlan marad, így ügyelni kellett a gépkocsi elhelyezésére.

Megbízói igény volt az egymástól függetlenül működhető lakrészek kialakítása, melyet legcélszerűbben a bővítés tengelyébe elhelyezett bejárattal tudtam megoldani, így két bejárata lett az épületnek.

Az eredet bejárat megmaradt, ahonnan egy szélfogóba érkezünk, innen nyílik a majd 40 m2-es nappali kapcsolódva hozzá az étkezővel. A két teret össze lehet nyitni, a 3 m-es nyílásba egy harmónika ajtó kerül elhelyezésre. Az étkezőhöz közvetlenül kapcsolódik – már a bővítésben kialakított – konyha, ahonnan egy kamra helyiség nyílik. A konyhából és a nappaliból is ki lehet jutni az új teraszra. A belső átalakításával a szobákat intimebbé tudtuk tenni, hiszen az étkezőből nyíló közlekedőből nyílik három szoba, melyekhez egy közös fürdőszoba tartozik, illetve kialakítunk egy gardrob helyiséget. A konyhából nyílik egy közlekedő, mely a második bejárat mögött található. Tulajdonképpen a lakófunkció a régi épületben eddig tart, hiszen a folyosóról nyílóan egy mosókonyha és egy wc, valamint a garázs bejárat található.

Ennél az épületrésznél tudtuk a szintkülönbséget kiküszöbölni, a gépkocsitároló hátsó részén egykarú lépcsőn jutunk le erre a szintre, ahol a garázson kívül egy, a lépcső alatti tároló kerül kialakításra, illetve a garázsból nyílóan egy tároló helyiség, melynek egy hátsó kijárata is van, hiszen itt vannak tárolva a kert ápolására szolgáló gépek, eszközök.

A lépcsőn az emeletre jutunk, ahol egy nappali térből egy gardrobon keresztül egy szoba és egy fürdőszoba kerül kialakításra, illetve a nappaliból egy különálló szoba készül. A nappaliból és a különálló szobából ki lehet jutni egy teraszra.

A telek összközműves, természetesen az átalakításból, bővítésből adódóan a csatlakozási pontok változhatnak, ezek a közműszolgáltatókkal való egyeztetést követően kerülnek kialakításra.

A fűtés és meleg-víz szolgáltatás meglévő, megmaradó, a pincében elhelyezett zárt égésterű gázkazánról biztosított, melynek teljesítménye elegendő ahhoz, hogy a bővített épületrészt is kiszolgálja.

A bővített épületben a tárolóban megépített két-kürtős kémény tartalék, míg az emeleten található a tervezett kandalló kéménye, mely szintén funkcionálhat tartalékként.

Miskolc, Költő utca - családi ház (2011)

 • Megrendelő: Tóbiás Péter
 • Cím: 3534 Miskolc, Költő u. 26.
 • Tervezés éve: 2011

Tervezett épület

 Az épület bővítésének fő célja az volt, hogy a két kisgyermeket nevelő család kényelmesen elférjen egy egységesen kialakított épületben. Az elképzelést az udvar felőli későbbi toldásként megépült épületrész és a melléképület elbontásával, a főépülethez történő hozzáépítéssel, új épületrész építésével oldottuk meg.

Az épület bővítés épületrésze a főépülettől és a környező épületek hagyományos, magastetős építési módjától eltérő, külső megjelenésében azoktól különböző, modern, funkciójában az igényeknek megfelelő,  lapostetős épület. A magastetős és lapostetős épületrész harmónikus kapcsolódása érdekében a kert felé eső új, földszint + emeletes épületrészt a meglevő főépülettel egy új, földszintes épületrész köti össze, amely zöldtetős kialakítással készül el. A főépület összekötő szárny felé eső homlokzatát oromfalas kiképzésűvé alakítottuk át.

Az új épületrész a lakás meglevő területe felől a fürdő és WC előtere felől közelíthető meg. Az épületrész külön udvari bejárattal is rendelkezik az újonnan kialakított nagyméretű földszinti terasz felől.

A földszinten két háló, zuhanyzó és a 90 cm-rel magasabb főépület szintjére, ill. az emeletre való feljutást biztosító lépcső kapott helyet. Az emeletre egy nagyméretű háló került a hozzá kapcsolódó gardrobbal és fürdőszobával. A hálószobához az épület nyugati oldalán végigfutó terasz kapcsolódik. A terasz az épület déli oldalára is átfordul, itt egy 2,70 m széles tolóajtóval ténylegesen is összekapcsolható a hálószobával.

A telek összközműves.  A meglévő épület nyílászáró szerkezetei cserére kerültek a jelenlegi szabványban meghatározott hő átbocsátású szerkezetekre. Az új épületszárnyba korszerű energiatakarékos nyílászárók kerülnek beépítésre.  Az új épületrész minden határoló szerkezete hőszigetelt lesz.

A tervezés során figyelembe vesszük a megrendelő igényeit, így egy önálló vezérlésű központi kazánházat tervezünk. Az épület teljes szabályozását központilag végezzük figyelembe véve a külső hőmérsékletet a, külső levegő hőmérsékletét a napsugárzásból eredő nyereséget és a szélhatást.

A bővített épületben egy új kémény épül, az emeleten található a tervezett kandalló új Schiedel SR 20 kéménye, mely funkcionálhat tartalék kéményként.

Bihall családi ház (2010)

 • Megrendelő: Bihall Tamás
 • Cím: 3535 Miskolc, Endrődi Sándor utca 9.
 • Tervezés éve: 2010
 A tervezési helyszín sík terület, Miskolc belterületén, ahol nagyrészt meglévő, de új családi házak egyaránt jelen vannak. A meglévő épületek a pár évtizede szokványosan tervezett és épült sátortetős földszintes lakóházak az azokhoz megszokott ablakosztásokkal.

Ezért célul tűztük ki egy olyan ház megtervezését, amely visszafogott, de ezzel együtt dekoratív és irányt mutató ebben a környezetben.

Az épület megközelítése az Endrődi Sándor utca felől történik. Az igen keskeny kialakult oldalhatáron bejutva van a gépkocsi- és kertieszköz tároló melléképület az oldalhatárra építve, a szomszédos melléképülettel ikresen kialakítva. A már említett lakóház szokványosnak mondható négyzetes alaprajzzal és sátortetővel áll a hátsó kert felé egy, a teljes épület-szélességében korábban történt bővítési résszel, amelyet most tervezett állapot szerint teljes mértékben visszabontunk. E helyett az oldalhatár felé eső épületvonallal folytonosan egy keskenyebb és áttekinthetőbb, a beépítési lehetőségeket maximálisan kihasználó bővítmény készül, amely a korábbinak lapostetős kialakításával szemben a fő épületrésszel egy tetővel lefedett. A bejárat ferdefalú szélfogójának lefedése marad lapostetős, mely valójában egy egyirányba lejtő enyhelejtésű fémlemezfedés rejtett csatornával. A csatorna takarására gyalult homlokdeszka szolgál, mely a főépület függőeresz csatornája alatt helyezkedik el.

Ezen kívül különböző egyéb eszközökkel sikerült elérni, hogy az új épület egy egységes megjelenést kapjon, mind a meglévő mind az új épületrészt magába foglalva. A kötött meglévő nyílászárók osztásához a bővítmény már napjaink trendjeinek és gondolkodásának megfelelően illeszkedik, kellően direkt és leszeparálható kertkapcsolati kialakítással.

Összefoglalva a tervezett lakóház kompakt kialakítású és megjelenésű, egyszerű de minőségi és könnyen karbantartható anyagokból tervezett kontyolt magastetős épület, amely megjelenésével előre mutató kíván lenni a környezetében.

Puskás Gábor családi ház (2010)

 • Megrendelő: Dr. Puskás Gábor
 • Cím: 3519 Miskolc, Sirály utca 20.
 • Tervezés éve: 2010
 

A gépkocsi tároló keleti falazata a helyén marad, a nyugati falazat kerül elbontásra, növelve a belső méretet, a lakóépület főfalazatához fog így igazodni. A keleti falon egy nyílást vágunk, az oldalhatárig beépítve a területet, egy raktárhelyiség kerül kialakításra. A helyiségcsoport  nincs közvetlen kapcsolatban a lakóépülettel.

A meglévő gépkocsi tároló födém elbontásra kerül, majd az új falazatok elkészültét követően ugyanabban a síkban, új szerkezetből újra épül. A födémre a megfelelő szigetelő rétegek elhelyezését követően földtakarás kerül, a terület az udvar szerves részét fogja képezni.

Az épület alagsori bővítményben kerül kialakításra a tervezett rendelő funkció egy része. A gépkocsi tároló feletti északi falazatot 1,0 méterrel északi irányba mozgatjuk, míg a keleti falazatát a belső tér irányába hosszabbítjuk, itt kerül megépítésre a belső kétkarú lépcső, mely összeköti az épület kialakítandó három szintjét.

A lépcsőház a bejárati előtérből nyílik, innen közelíthető meg a fűtési helyiség és mosókonyha, valamint egy mosdó-zuhanyzó helyiség.  A szint további épületrészeiben alakítjuk ki az állatorvosi rendelőt, külön bejárattal, váróval, rendelővel, ébredővel és egy mosdó-wc helyiséggel.

A földszint keleti falazata a lépcsőházi faltól 1,0 méterrel a telekhatár irányába tolódik, a két falazat közötti nyílásban kerül elhelyezésre egy ajtó, mely a szélfogón keresztül az  előkertbe vezet. A lépcsőház nyugati oldalán kerül kialakításra a konyha-étkező, melynek északi falazata egy téglányival kiugrik a síkból. A szint déli és nyugati oldala nagy üvegfelületekkel kerül kialakításra, gyakorlatilag a falazat több mint  fele üvegszerkezetű lesz. A sarokpontokon vasbeton oszlopok épülnek, melyek a harmadik szint födémét és falazatait tartják. Ez a szint a mindennapi élet színtere, konyha-étkező, nappali, fedett terasz funkciókkal, illetve egy hálószoba fürdőszobával. A harmadik szint  a rendezett terep magasságával egyezik meg, csak a nappali üvegfal és a terasz nyugati oldala magasabb a rendezett terepszintnél.

A harmadik szinten, az érkező előtérből megközelíthetően egy fürdőszoba, valamint egy hálószoba kerül kialakításra. A hálószobából északi irányban tolóajtón keresztül egy zöldtetőre, míg déli irányban egy zöldtetővel kiegészített teraszra juthatunk ki, mely a földszinti helyiségek fölött  kerül elhelyezésre. A zárófödém vízszintes kialakítású, csupán a lépcsőház záró födéme kerül ferdén megépítésre. A helyiségek a funkciójuknak megfelelő burkolattal kerülnek kivitelezésre, a vizes helyiségek az ajtók szemöldökmagasságáig csempeburkolattal látandóak el.

Répási családi ház (2009)

 • Megrendelő: Répási Tamás
 • Cím: Hernádkak, Ifjúság u. 22.
 • Tervezés éve: 2009Előzmények

 

Megbízó megvásárolta a tárgyi ingatlant, melyre családi lakóház és gépkocsi tároló tervezésével adott megbízást. Elképzelését megismerve a kapott tervezési programot többször egyeztettünk, így alakult ki a jelen dokumentációban szereplő épület terve.


 

Tervezett épület

 

A tervezési helyszín sík terület, Hernádkak azon részén, ahol egykori üdülőépületek és új családi házak egyaránt jelen vannak. Célul tűztük ki egy olyan ház megtervezését, amely visszafogott, de ezzel együtt dekoratív és irányt mutató. Az épület megközelítése az Ifjúság utca felől történik. A ház két fő kubusból áll: az egyik a mélygarázst magába foglaló elnyújtottabb tömeg, amelyben a nappali mint fő funkció helyezkedik el első és hátsó oldalon egyaránt egy-egy nagyméretű terasszal; a másik a magasabb és hosszúkásabb különváló de mégis az előbbihez szervesen kapcsolódó épületrész, amelyben az egyéb lakófunkciók kaptak helyet: szobák, fürdő, konyha-étkező stb. Gépkocsival való érkezés az Ifjúság utca felől egy rámpán a pinceszinti garázsba történik, ahonnan belső közlekedőn keresztül az előtérbe jutunk. Gyalogos feltárása a háznak egy kiskapun át egy védett, a ház fala mellett végigvezetett járdán megoldott, ahol a bejáratig haladva intenzív növényzet gyönyörködteti és a végigfutó (kísérő) előtető az időjárás viszontagságaitól védi a látogatót. Beérkezve a bejárati ajtón a csuklópontja található a lakóháznak: innen lehet belépni a garázsba levezető lépcsőházba, közvetlenül a nappaliba vagy a konyha-étkező térbe, vagy közlekedőn keresztül a fürdőszobákba és a lakószobákba is. A háznak két szerves szabadtéri része van: egyrészt a bejárat melletti terasz, amely tolóajtókkal a nappali és az étkező tereivel közvetlen összenyitható és leereszthető vászon árnyékolókkal az utcai belátástól elszeparáltan kültéri étkező- és pihenőtérként használható; másrészt a hátsó, kert felé tervezett terasz, amely tolóajtóval a nappalihoz egyaránt szélesen hozzányitható és ami a szülői hálószobából is megközelíthető; mindkettő mélyen kinyúló konzolos előtetőt kapott, védve a kint lévőket az esőtől és védve a belső tereket a nyári napsugárzástól.

Összefoglalva a tervezett lakóház kompakt kialakítású és megjelenésű, egyszerű de minőségi és könnyen karbantartható anyagokból tervezett lapostetős épület, amely megjelenésével előre mutató kíván lenni a környezetében.

Köteles családi ház (2009)

 • Megrendelő: Köteles Péter
 • Cím: Miskolc, Tímár u. 23.
 • Tervezés éve: 2009

Előzmények

 

Megbízó vásárolt egy telket, melyen egy több éve elkészült alaptest található. Helyszíni bejárás alkalmával megállapítottuk, hogy az alaptest elhelyezkedése megfelelő, a területre érvényes helyi építési szabályzatban előírtaknak (az épület elhelyezése) megfelel. Ennek ismeretében Megbízónk elképzelését megismerve alakítottuk ki a tervezési programot, melyet többször egyeztettünk, így alakult ki jelen dokumentációban szereplő épület terve.

 

Tervezett épület:

 

A meglévő alaptest 8,00 x 10,00 m, mely elhelyezkedése megfelel a szabadon álló beépítési módnak. A terület lejtős, melyen egy több éve kialakított vízszintes felületen készült el az alaptest. Ehhez igazodva terveztük az épületet. A telek lejtő oldalai tájolása déli, így a funkciók épületen belüli elhelyezése kissé kötött. A földszinten közösségi terek alakulnak ki: konyha – étkező, nappali előtérrel, melyből indul a lépcsőkar a felső szintre. A lépcsőkar alá elhelyezünk egy WC – mosdó helyiséget. A bejárat előtt egy 4,00 x 4,00 m-es fedett teraszt alakítottunk ki, melyet a nappaliból is meg lehet közelíteni. Az emeleten három szoba található egy fürdőszobával, melyhez kapcsolódik egy terasz. Megrendelő mediterrán hangulatú épületet szeretne, melyet – az építési szabályok betartása mellett – így tudunk elérni, hogy a felső szint egy része „tetőtér jellegű”, a parapetfal magassága 1,70 m.

Az egyik háló és a fürdőszoba teljes magasságú, ám ezek is tetőtér jellegűek, ferde mennyezettel készülnek.

A mediterrán hatás elérése érdekében 20º-os hajlásszögű tetőszerkezet készül égetett agyag mediterrán jellegű cserépfedéssel. A földszinti épületrész falazata szabályosan vágott, világos színű (szürke-fehér) terméskő burkolatot kap, míg az emeleti rész fa burkolattal készül, melyet kék színűre mázolnak. A tetőszerkezet 1,00-1,00 métert (illetve 0,50-0,50 m-t) nyúlik túl a falazaton, a látszó szarufák a falhoz vissza vannak támasztva, és a mediterrán hatás miatt kék színűre vannak mázolva. A nyílászárók fa szerkezetűek, hőszigetelő üvegezéssel, szintén kék színűre mázolva. A földszinten, a nappali nyílászárók előtt, egymásra csúszó zsalugátert terveztünk elhelyezni. Az épület északi oldala 1,30 m-t a földben van, két oldalt lépcsővel lehet az épület mögötti területre feljutni. A földszint ezen területén az előtér, a lépcsőház, a konyha beépített bútorai találhatóak, melybe kerül elhelyezésre az épület fűtését és használati melegvízet szolgáltató gáz üzemű kazán.

A telek jelenleg gáz és elektromos energiával ellátott, a víz,- és szennyvíz ellátását a szolgáltatóval kötött szerződés alapján tervezik és kivitelezik, a területet burkolt felületű útról lehet megközelíteni. Az épület megépültével a terület rendezésre kerül, az előírásoknak megfelelően kerül kialakításra a zöld felület nagysága, a gépjármű elhelyezése az úttal szemben a ház és a telekhatár között történik. Úgy gondoljuk, az épület megvalósulásával egy Miskolc-Tapolcához méltó épület fog elkészülni.

Villa Port Resort (2008)

 • Megrendelő: Ciemme Kft.
 • Cím: Balatonföldvár, Rákóczi F. u. 8.
 • Tervezés éve: 2008

A közvetlenül a Balaton-parton található tervezési terület csodálatos fekvése, a tóra nyíló panoráma az ott tartózkodóknak kiemelt vizuális és érzelmi élményt jelent.  A telek elhelyezkedése, a hely hangulata, a létrehozandó épület súlya a Balaton-parti látképben a tervezőtől érzékeny figyelmet, méltóságot és egyben nagyfokú alázatot kíván.

 

A tervezett épület formáiban és anyaghasználatában elegáns, a történeti villák nemes hagyományain alapszik, az alkalmazott formák és építészeti elemek a víz, a hajózás szimbolikáját is tükrözik.

 

A tervezett épület F+2+1 penthouse szintet tartalmaz, az épületben 23 apartman lakás  kerül elhelyezésre, ahol a számítások szerint kb. 112 fő egyidejű elhelyezhetőségével lehet számolni.

 

Az épület apartman lakásainak kialakítása során fontos szempont volt, hogy a legtöbb legység a Balatonra terasszal tájolva nyerjen kialakítást. Csak néhány kisméretű  apartman lakás került kialakításra, amely csak a Rákóczi u. felé tájolt.

 

Az épület kert, ill. Balaton felé történő megnyitása és  földszinti wellness tér megközelítése a wellness térrel egy légtérben futó fa burkolatú közlekedőn keresztül történik, amely közvetlenül a közös használatú közlekedő területekről nyílik.

 

Az apartman lakásokhoz  legtöbb helyen a nappalihoz csatlakozó fedett és üvegfalakkal  határolt fa burkolatú terasz  csatlakozik (~télikert szerűen kialakítva). A legtöbb teraszokon 2,1x2,1 m-es jacuzzi és kerti bútor kerül elhelyezésre.

 

Minden apartman lakáshoz tartozik külön burkolt parkolóhely, amelynek egy része (14 db) telken belül, míg a többi a város önkormányzatával történt megállapodás nyomán a telekkel szemben, a Rákóczi u. túloldalán biztosítható. A telken belül minden lakáshoz biztosított kerékpártároló férőhely.

 

Az épület az „intelligens ház” elvén működik, pl. az apartman lakás hőmérséklete és egyéb paraméterei otthonról is beállíthatóak és a leérkezéskor a kívánt komfort fokozatú környezet várja a vendéget.

 

A ház fűtése, ill. melegvíz termelése geotermikus energiával történik, vezetékes gáz igénybevételére nem kerül sor.A Villa Port Resort honlapja.

Takács Zoltán családi ház (2008)

 • Megrendelő: Takács Zoltán
 • Cím: 3525 Miskolc, Feszty Árpád út 18.
 • Tervezés éve: 2008

Előzmények

 

Tisztelt Megbízók a Miskolc, Feszty Á. út 18. szám alatti telken a területre vonatkozó előírásoknak megfelelő családi ház tervezésére adtak megbízást.

 

Az épület ismertetése

 

A tervezett épület háromszintes ( pince, földszint, emelet ) lapostetővel fedett oldalhatáron álló építmény.

Az épületbe a délnyugati ( utcai ) oldalra tervezett bejáraton keresztül jutunk be. Az előszoba terve a fogadó és elosztó terület is egyben, innen jutunk be a nappali, konyha + étkező terébe, valamint a fürdőszobába és a háztartási helyiségbe, ide érkezik ajtóval lezárt terű pincelépcső.

A pince szinten lett elhelyezve a gépkocsi tároló, műhelyek és raktár tér. Az udvar külső tér közvetlen kapcsolatát közlekedővel biztosítottuk. A műhelyben és külső térben dolgozók részére helyeztük el Wc, valamint egy zuhanyzó helyiséget.

Az emeleti szinten a közlekedő térre kapcsolva került kialakításra három szoba, fürdőszoba és két szobát kiszolgáló fürdőszoba. A közlekedő térbe érkezik a monolit vb. szerkezetű lépcső.

A családi ház utcai kerítése megjelenésében és anyagaiban illeszkedik az épülethez. Terméskő oszlopok és faltestek között kovácsoltvas betétekkel, kapukkal.

 

Műszaki mutatók:

 

kiindulási alappont a telek előtti szennyvíz akna fedlap felsősíkja – 0,30 m

a földszinti padlóvonal ± 0,00 m

párkány magasság + 5,70 m

 

Területi mutatók:

 

Telek területe: 396,00 m2

Teljes beépítés 107,15 m2

Beépítettség: 27,05 %

Beépíthetőség: 30,00 %

Lakópark - engedélyezési terv (2007)

 • Megrendelő: Szt. Mária Építőipari, Ingatlankezelő, Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.
 • Cím: Tornyosnémeti, külterület
 • Tervezés éve: 2007

A lakópark megépítését a Kassai Ipari Parkban tervezett új beruházások megvalósulása indokolja.  A lakópark a jövőben itt dolgozók számára magas színvonalú lakókörnyezetet és ellátási szintet biztosíthat majd.

A lakópark építésének keretében megvalósuló,  Tornyosnémeti és Hidasnémeti lakossága számára is igénybe vehető közintézmények  a települések közellátásának javítását szolgálhatják.

Illés-Tóth családi ház (2004)

 • Megrendelő: Illés-Tóth János
 • Cím: Miskolc, Cserhát utca
 • Tervezés éve: 2004

Az épület ismertetése

 

Az épület az előírásoknak – 20%-os beépítettség, 5 m előkert, valamint 6,0 m építménymagasság - megfelelően került megtervezésre. A megépítendő létesítmény - kiterjedése miatt – homlokzata gazdagon tagolt, megtörve ezzel a monotonitást és egyben izgalmas külsőt kölcsönöz kiemelve ezzel az épületet a környezetből.

 

A földszinten a délkeleti homlokzat főbejáratán keresztül tudunk beközlekedni a házba, melybe belépve azonnal lelepleződik a négyes tagolásnak mivolta, miszerint balra a garázstér található, egyenesen továbbhaladva a lépcsőházon át feljutunk az emeletre, jobbra elindulva pedig előbb a tekintélyes méretű nappali, majd az étkező és konyha következik. Mindkét helyiség nagyméretű ablakai – a nappali döntött felületű függönyfala – biztosítják a környezettel való szimbiózist.

 

A nappalihoz tartozik a függönyfalat két részre osztó kandalló, mely hideg téli estéken ad otthoni melegséget a bent lakóknak. Szintén eme helyiség tagja egy belső vízesés, egy kicsi sziklakerttel, mely a nappali légteréből omlik alá. Ez az üde csobogás forró nyári napokon csupán jelenlétével frissíti majd szellemiségében az ott élőket.

 

A lépcső előtt jobbra még találhatunk egy ajtót, ami a dolgozószobába vezet bennünket. Az dolgozószoba esetleges vendégszobai felhasználása indokolttá teszi a hozzá kapcsolódó fürdőszoba jelenlétét.

 

Az emeleti szint szellemisége már csak a bent lakókat illeti meg. Ide kerültek elhelyezésre a család elkülönülését biztosító helyiségek. A lépcsőt követően jobbra a teljesen elkülönült szülői lakosztály található, saját bejáratú gardróbjával és kényelmes fürdőszobájával.

 

Mind a hálóból, mind a fürdőből kijárat nyílik egy tekintélyes méretű fedett teraszra, mely szintén a külvilággal való kapcsolatot hivatott biztosítani. Balra indulva a lakótéren keresztül – mely egyben galéria is - jutunk az akár még négy gyermek számára is elegendő térrel rendelkező gyermekszobákba.

 

A két gyermekszoba osztozik egy kisebb teraszon. A szobákhoz tartozik még egy gardrób és egy nagyméretű fürdőszoba. Érdemes megemlíteni, hogy elhelyezésre került még ezen a szinten egy háztartási helyiség, ahol a gazdasszony kénye kedve szerint moshat, varrhat, vasalhat.

 

A lapostetőre egy szerviz kijárat biztosít kiutat, a felülvilágítós tetőfeljáróval, melyhez egy beépített hágcsó tartozik.A projekthez kapcsolódó hírek:


epiteszforum.hu; Családi ház Miskolc-Galagonyáson

Szabó családi ház (2004)

 • Megrendelő: Szabó Sándor
 • Cím: Miskolc, Szilágyi Dezső u. 37.
 • Tervezés éve: 2004

Előzmények


T. Megbízók kertes családi házat kerestek és vásároltak a Miskolc, Szilágyi D. u. 37. sz. alatt. Az épület jelenlegi kialakítása, elrendezése nem biztosítja az életvitelüknek megfelelő tereket, ezért az épület átalakítása mellett döntöttek. A tervezési feladat az átalakítási munkák engedélyezési terveinek elkészítése.

 

Alaprajzi elrendezés

 

A földszinti szélfogón keresztül jutunk be a közlekedőbe, ide nyílnak a szobák, fürdőszoba, konyha, WC helyiség. A közlekedő keleti végén jutunk fedett teraszra, innen nyílik egy kis tároló, valamint itt tudunk kijutni az udvarra. Az udvarról közvetlenül az épület mellett van két gépkocsi beállás. Szintén az udvarról jutunk a mosó, szárító helyiségbe és innen a ruhatárolóba. A pincerészt a gépkocsi tárolóból tudjunk megközelíteni.

 

Tervezett elrendezés

 

Átalakítás, bővítés után az épület háromszintes (pince, földszint, emelet) részben lapostetős, részben alacsony hajlású magastetővel fedett.

 

Az épületbe az udvari (keleti) oldalra tervezett fedett, nyitott teraszról jutunk be a szélfogón keresztül. A közlekedőből indul, illetve érkezik a szinteket összekötő lépcső, valamint ebből a térből közelíthetők meg a földszinti helyiségek az egy légterű nappali és az étkező konyha. A nappali térből nyílik a dolgozó szoba. A közlekedőre kapcsolódik egy mosdó-zuhanyzó, WC, kamra, a „kondi” szobán keresztül biztosított a gépkocsi tároló megközelítése.

A pinceszinten lett elhelyezve a gázüzemű kazán és a mosókonyha, közös légtérrel a tárolóval a természetes megvilágítást „ACO” típusú angolaknán keresztül biztosítjuk.

 

Az emeleti szinten kaptak elhelyezést a háló és gyerek szobák. A szülői hálószobából nyílik egy gardrób és egy zuhanyzó. A közlekedőből juthatunk a két gyerekszobába, innen léphetünk ki a teraszokra. A vendégszoba az utcai oldalon lett elhelyezve. Szintén a közlekedőből nyílik a fiú és leány zuhanyzó és a lapostetőre való feljutást nyitható polikarbonát betétes kibúvó nyíláson keresztül oldottuk meg.

 

Tető lapos, illetve a szülői háló és az ikerfiúk szobája felett alacsony hajlásszögű különálló horganylemezzel fedett magastetős rész.